Ένα Ζόμπι, Μία Νοσοκόμα, Μαύρη Μαγεία Και Sex - Rock N' Roll Town

Rock N' Roll Town

Music News | Interviews | Reviews | Lives | Recommendations | Tattoos

Breaking

Home Top Ad

;

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ένα Ζόμπι, Μία Νοσοκόμα, Μαύρη Μαγεία Και Sex



  Το συγκρότημα Black Sabbath με frontman τον Ozzy Osbourne είναι από τα μεγαλύτερα της rock και metal σκηνής και συγκαταλέγεται στους θρύλους που το αποτύπωμά τους παραμένει ανεξίτηλο με το πέρασμα των ετών. Το ερώτημα είναι, το όνομα της μπάντας πως προέκυψε;
  Το ερέθισμα δόθηκε στα μέλη από μία ιταλική ταινία τρόμου που κυκλοφόρησε το 1963. Η ταινία αυτή παρουσίαζε 3 διαφορετικές ιστορίες.
  Η πρώτη αφορούσε μία νέα κοπέλα που την παρακολουθούσε ένας ψυχοπαθής. Μιλούσαν τηλεφωνικώς και ο διώκτης της μπορούσε να δει κάθε της κίνηση (σαν να μου θυμίζει λίγο την ταινία "Scream").
  Το σενάριο της δεύτερης ιστορίας παρουσίαζε ένα ζόμπι που διψούσε για αίμα και προκαλούσε τρόμο και πανικό στο πέρασμα του.
  Ενώ, η τρίτη και τελευταία ανεξάρτητη ιστορία της ταινίας ήταν για μία νοσοκόμα που είχε κλέψει ένα δαχτυλίδι από μία πεθαμένη γυναίκα και την στοίχειωναν οι ενοχές.
  Απ' ότι φαίνεται η ταινία συγκλόνισε τη μπάντα και την ενέπνευσε να επιλέξει αυτό το όνομα.



  Άραγε αναρωτηθήκατε πώς προέκυψε η φράση "Rock n' Roll" για να χαρακτηρίσει αυτό το στυλ  μουσικής; Κάνοντας μία μικρή έρευνα στα σκονισμένα μου βιβλία διαπίστωσα ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές ερμηνείες ως οι επικρατέστερες.
  Το "American Heritage Dictionary" και το "Merriam-Webster Dictionary" ορίζουν το rock n' roll ως συνώνυμο της rock μουσικής γενικότερα.
  Από την άλλη, η εγκυλοπαίδεια "Britannica" εκτιμά ότι πρόκειται για ένα είδος μουσικής που προέρχεται από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 και το οποίο εξελίχθηκε μετέπειτα σε αυτό που οι φανατικοί του οπαδοί ανά τον κόσμο αποκαλούν σήμερα ως rock μουσική.
  Κι επειδή, ίσως, να μην έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη τα πράγματα πλήρως θα σας παραθέσω κάποια επιπλέον στοιχεία που έχω μάθει με το πέρασμα των ετών.
  Η φράση "rocking and rolling" αρχικά χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει την κίνηση ενός πλοίου στη θάλασσα. Κι όμως...
  Ενώ περί το 12ο αιώνα τη συναντούσαμε όταν κάποιος ήθελε να αποδόσει τη θέρμη με την οποία εκτελούνταν διάφορα τελετουργικά στις "εκκλησίες" μαύρης μαγείας ή και όταν προσπαθούσε να παρουσιάσει την ένταση κάποιας σεξουαλικής πράξης.
  Όσο περνούσαν τα χρόνια η φράση άρχισε να χρησιμοποιείται συχνότερα από τις χορωδίες των διάφορων εκκλησιών στην Αμερική αλλά και σε διάφορες ηχογραφήσεις τραγουδιών blues και swing και μάλιστα είχε ταυτιστεί με την έκφραση "rhytm and blues" στοχεύοντας κυρίως σε "έγχρωμο" κοινό.
  Το 1942, χρησιμοποιήθηκε επίσημα για πρώτη φορά η φράση "rock-and-roll" από τον αρθρογράφο του περιοδικού "Billboard" Maurie Orodenker για να περιγράψει τραγούδια που είχαν έναν πιο εύθυμο ρυθμό.
  Ακόμη, το πανδοχείο "Rock and Roll Inn" στο South Merchantville, στο New Jersey μετατράπηκε σε χώρο μουσικών εκδηλώσεων το 1943.
  Τέλος, το 1951, στο Cleveland, του Ohio άρχισε να ταυτίζεται η φράση με αυτό το είδος μουσικής και να εδραιώνεται στην αντίληψη των ακροατών μέσα από τον dj Alan Freed, αφού παίζοντας κομμάτια του είδους τα διέδωσε περιγράφοντας τα ως rock n' roll.




HistoRocker